Riječka punionica vode Zvir osvaja arapsko tržište

Bez autora
Feb 27 2011

Riječka punionica vode Zvir sa stranim je partnerom potpisala desetogodišnji ugovor o izvozu tri milijuna litara riječke vode Vira u Saudijsku Arabiju i zemlje srednjeg istoka u njenu okruženju, a ugovor će se početi provoditi u lipnju ove godine. Taj Ugovor značajan je i zbog toga što će ista strana tvrtka preuzeti dio zaposlenih iz pogona Lera, koji je nedavno iz Rijeke preseljen u Lipik, a čijih je osamdesetak radnika poslano na burzu rada. Grad je jedan od rijetkih investitora, iako je novac u toj blagajni znatno smanjen. Drugi problem, pak, predstavlja rast nelikvidnosti, što onemogućava normalno funkcioniranje svih tvrtki u lancu velikih, a koja je trenutačno najveća, čak veća i od 1999. godine.

Riječka punionica vode Zvir osvaja arapsko tržišteRiječka punionica vode Zvir sa stranim je partnerom potpisala desetogodišnji ugovor o izvozu tri milijuna litara riječke vode Vira u Saudijsku Arabiju i zemlje srednjeg istoka u njenu okruženju, a ugovor će se početi provoditi u lipnju ove godine.

Tu informaciju novinarima je u petak na redovitom mjesečnom susretu potvrdio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dodavši da je taj Ugovor značajan i zbog toga što će ista strana tvrtka preuzeti dio zaposlenih iz pogona Lera, koji je nedavno iz Rijeke preseljen u Lipik, a čijih je osamdesetak radnika poslano na burzu rada. Obersnel je najviše govorio o gospodarskoj slici grada na Rječini, naglašavajući da u dnevnim kontaktima s tvrtkama i komunalnim društvima dobiva zabrinjavajuće informacije bazirane na činjenici da je mogućnost za ugovaranje novih poslova gotovo zanemariva. Grad je jedan od rijetkih investitora, iako je novac u toj blagajni znatno smanjen. Drugi problem, pak, predstavlja rast nelikvidnosti, što onemogućava normalno funkcioniranje svih tvrtki u lancu velikih, a koja je trenutačno najveća, čak veća i od 1999. godine.

Riječki gradonačelnik iznio je podatak da samo Brodogradilište 3. maj Gradu po osnovi komunalne naknade duguje 15 milijuna kuna, od čega se 11 milijuna kuna odnosi na dug Tvornice motora u istom škveru. Uvažavajući teške gospodarske prilike, riječka gradska uprava nije željela blokirati račun škvera, nego se s vodstvom nastoji dogovoriti obročna otplata. Komentirajući povećanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), Obersnel je kazao da je apsurdno da se od poduzetnika i dalje inzistira na plaćanju PDV-a u roku, iako se najčešće događa da sami nisu uspjeli naplatiti potraživanja za obavljene usluge i izvedene radove.

»U tom kontekstu, uvažavajući činjenicu da je to regulirano zakonom, neshvatljivo je da se 3. maju može dogoditi da mu račun bude blokiran zbog poreznog duga«, kazao je gradonačelnik, istaknuvši da je Grad suočen s problemima nelikvidnosti, što se, pak, odnosi na zakupninu poslovnog prostora, komunalnu naknadu, doprinose...

Unatoč tomu, naglasio je, neće se primjenjivati drastične mjere, nego će se taj problem rješavati omogućavanjem otplate duga obročno. Od strane građana smanjenje prihoda u proračunu u razini je od 5 do 10 posto, dok je neplaćanje pravnih subjekata manje za 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. »Svjesni smo da poduzetnicima najviše možemo pomoći ako im osiguramo posao.

Trenutačno se gradi cesta kroz Rujevicu vrijedna 20 milijuna kuna, nekoliko manjih cesta za 5-6 milijuna kuna, sanira se željeznički tunel, što je preduvjet za dovršenje gradnje ceste Ivana Pavla II. vrijedna 10 milijuna kuna. Potom kreće gradnja garaže, što predstavlja investiciju od 20 do 30 milijuna kuna. Vodovod, pak, realizira projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna, a uz sve probleme s likvidnošću, Energo nastavlja sa širenjem plinske mreže za nekoliko milijuna kuna«, kazao je Obersnel. Osvrnuvši se na aktualiziranu priču o modelima stanogradnje, riječki gradonačelnik kazao je da je riječ o svjesno plasiranoj zabludi koja neće oživjeti građevinski sektor te da je aktualna politika uvijek više vodila brigu o krupnom kapitalu i njegovu interesu, nego o interesu građana. Podsjetio je da cijena stana u Rijeci po četvornom metru iznosi 1070 eura i da ti stanovi kvalitetom nimalo ne zaostaju za onima koji se na tržištu nalaze po puno višoj cijeni.

Ocenite tekst
Komentari
  • radnik radnić

    Mar 17 2011
    nadam se da će taj famozni lipanj 2011. godine doći što prije da punionica vode Zvir plasira svoju vodu Viru na arapsko tržište…. te se također iskreno nadam da će onda napokon i njima svanuti sunce pa će se NAPOKON udostojiti ispaliti zaostale plaće svojim iscrpljenim radnicima.
    p.s. itako se vlasnici ponašaju obijesno kao da već odavno žive u Kataru,a zanemaruju i krše temljna ljudska prava svojih radnika… do skorog pisanja, veliki pozdrav
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik